2017

2017. július 29: Az Egyesület első és egyben alapító ülése Budapest belvárosában. Az ülésen az alapító tagok lefektették az újonnan létesülő szervezet alap szabályait a tagsággal és a működéssel kapcsolatban, valamint megválasztották az elnökségi tagokat.

Maveg alapító ülés

Alapító ülés

2017. december 2.: Megtartottuk a MAVEG alapító és adománygyűjtő buliját az ELLÁTÓházban, ahol nagy örömünkre teltházzal ünnepeltünk együtt meghívott vendégeinkkel.

2018

Be lettünk jegyezve a cégbíróságon!

2018. március 7.: Pirosbetűs ünnep számunkra, hiszen hivatalosan is be lettünk jegyezve a cégbíróságon!

2018. május 6.: Lezajlott az I. Magyar Vegán Összezöldülés, amelynek keretében országszerte vegán találkozókra hívtunk Titeket!

2018. június 2.: Két vegán bográcsfőző csapattal is indultunk a Gödöllői Arbofeszt pörköltfőző versenyen, ahol sokak számára bebizonyítottuk, hogy állati eredetű hozzávalók nélkül is ínycsiklandó menü készíthető! A szakadó eső sem tántorított el minket. 🙂

2018. június 29.: Megszerveztük Magyarország első, országos Vegán Vakációját egy hosszú hétvége keretében, Mártélyon. A fantasztikus hangulat és a közös élmények mind abba az irányba tereltek minket, hogy valódi közösséggé formálódjunk!

2018. június 15.: Első iskolai megjelenésünk: nagy örömünkre volt lehetőségünk a vegán életmódról beszélni a Károlyi Mihály kéttannyelvű gimnázium diákjainak – ehhez egy kis kóstolót is magunkkal vittünk.

2018. augusztus 26.: Részt vettünk a Szimpla Kertben a Közös Lábos nevű jótékonysági rendezvényen: főztünk, megetettük a kedves látogatókat, csapatot építettünk, megvédtük a finomabbnál finomabb vegán ételek jó hírét.

2018.szeptember 3-án startolt Zöldbajusz elnevezésű fotópályázatunk, amely a tejtermékek helyett a zöldturmix fogyasztását népszerűsítette, főleg a gyermekek és a családosok körében. A sok sok beküldött pályázat remek visszajelzés volt arra vonatkozólag, hogy egyre több otthonban kezdik valóban egészséges étkezéssel a napot!

2018. szeptember 8-9.: Részt vehettünk a 22. Vegetáriánus Fesztiválon a budapesti Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban, ahol vegán témájú előadásokat, filmvetítéseket szerveztünk.

2018. október 4.: A MAVEG önkéntesei felvonultak az Állatok Világnapján – mert hiszünk abban, hogy minden állatot megillet az élethez és szabadsághoz való alapvető jog!

2018. november 1.: Részt vettünk a Vegán Világnap szervezésében az ELLÁTÓházban, amely egy emlékezetes ünneppé kerekedett beszédekkel, koncertekkel, egyéb programokkal – és természetesen vegán ételekkel a büfében!

2018. december 13.: Miután önkénteseink segítségével magyar feliratot alkottunk a Dominion című, az állatipar valóságát bemutató ausztrál dokumentumfilmhez, a Vegán Állatvédelem Egyesület társszervezésben megrendeztük az Anker’t-ben a film bemutatóját, egy kerekasztal-beszélgetéssel egybekötve. A film magyar feliratos változata, az “Uralom” c. videó azóta YouTube csatornánkon több, mint 50 ezer megtekintést ért el.

2018. december 16.: Immár hagyománnyá váló módon megszerveztük (ezúttal a karácsonyi) Sunday Market előadásait és workshopjait – így a vegán életmóddal számos érdeklődő ismerkedhetett programjainkon keresztül.

2019

2019. január 25-én eleget tehettünk egy kedves meghívásnak a gyáli Ady Endre Általános Iskolába, ahol a jelenlévő összes 6-7-8. évfolyamos gyermeknek beszélhettünk a veganizmusról! A három külön előadás végén az általunk készített finomságokkal kínáltuk őket, valamint kaptak egy külön erre az alkalomra készült állatbarát hűtőmágnest is.

2019. március 28-án a Plant for the Planet Magyarország nevű mozgalom általános iskolás korú gyermekeket célzó programsorozatának meghívottjai lehettünk, ahol – többek között közös faültetés alkalmával – a környezettudatosságról beszélgethettünk a törökbálinti Zimándy Ignác Általános Iskola kisdiákjaival. Alkalmunk nyílt egy rövidebb előadás formájában bemutatni a veganizmust, emellett sokféle vegán finomsággal is készültünk.

2019. március 30.: Részt vettünk a Vegan Garden megnyitóján, ahol az egyesület elmúlt évi munkásságáról, és jövőbeli terveinkről beszélhettünk az érdeklődőknek.

2019. május 4.: megrendeztük az első Vegán Bolhapiacot, amellyel a felesleges vásárlást és felhalmozást kerülőknek, és a tudatosságra törekvőknek szerettünk volna kedveskedni!

2019. május 26.: Újra velünk piknikezett az ország vegán fele a második Vegán Összezöldülésen, összesen 8 helyszínen.

2019. június 3.: Segíthettünk megszervezni Gary Steiner amerikai filozófus professzor állatjogokhoz kapcsolódó előadását.

2019. június 8.: Csapatépítő eseményként ellátogattunk a Noé Állatotthonba aktivista társainkkal. Néha saját szemünkkel is jól esik látni, kikért teszünk nap mint nap a vegán üzenet terjesztésével.

2019. június 27.: Megrendeztük a második Vegán Vakációt – amely a szúnyogcsípések számát tekintve biztosan túlszárnyalta az elsőt!

2019. augusztus 31.: Lehetőségünk nyílt Pazonyi Mónika tizenévesek számára tartott, remek jógaórája után beszélgetni a résztvevőkkel a vegán életmód környezetre és az állatok sorsára gyakorolt hatásairól. Energiapótlásnak vegán pizzás csigával és csokigolyóval készültünk, így a fűben falatozva vettünk elő olyan fontos témákat, mint az amazonasi esőerdő pusztulása, a műanyaghulladék, a klímaváltozás, vagy a vízhiány.

2019. szeptember 14-15.: Újfent megszervezhettük a 23. Vegetáriánus Fesztivál vegán témájú programjait, ahol meghívott vendégeink számos különböző témával színesítették a programot.

2019. október 18.: Az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskolában jártunk, ahol a Plant for the Planet faültető mozgalom keretében mintegy 80 gyermeknek beszélhettünk a növényi étrend környezeti vonatkozásairól, mindezek után pedig finom vegán falatokkal láthattuk el őket!

2019. november 1.: Tudtátok, hogy Donald Watson 75 éve novemberben alapította meg a The Vegan Society-t?

Ennek alkalmából november 1-jén két helyszínen is ünnepelhettük a Vegán Világnapot: Bergovecz László képviselt minket Hegedűs Melinda “Vegan Tastes Better” c. kiállításának megnyitóján a Szabad Bisztróban, napközben pedig a Szimpla Kertben is jelen voltunk, ahol egész napos programok, filmvetítés, finom vegán ebéd – amelynek bevételeiből a Földlakók Környezettudatos Sulit sikerült támogatni – és a MAVEG, valamint a Vegán Aktivisták infoasztalai várták az érdeklődőket, majd egy koncertbe és egy buliba torkollott a remekbeszabott este.

2019. november 5.: A Pannónia Középiskolás Kollégiumban tarthattunk előadást fiataloknak a veganizmusról, amelyre aktivista barátaink is elkísértek. Még sok ilyet!

2019. november 11.: A szentendrei Ökoparty filmklubon levetítették a Cowspiracy c. filmet, minket pedig meghívtak vendégnek a film utáni beszélgetésre – volt szó állatjogról, egészségről, klímaválságról, kesudióról, bióról, GMO-ról, fehérjéről, vegán gyerekekről és még lakatlan szigetről is.

2019. november 21.: November 21-én mutatta be az Oriold Kiadó és a Magyar Vegán Egyesület Peter Singer “Az állatok felszabadítása” című könyvét, amely 44 év után végre magyarul is megjelenhetett Garai Attila fordítása nyomán.

2020

2020. február 1-2.: Egy felemelő, sokunkat összekötő élményben volt részünk, amely egy újabb mérföldkő lehet az állatok felszabadításáért tevékenykedők összefogásában és találkozásában. Eljött hozzánk Budapestre Melanie Joy és Tobias Leenaert, hogy közösen új irányokat mutassanak nekünk saját mindennapi kommunikációnk, aktivizmusunk, és a vegán mozgalom jövőjét illetően is.

Hálásak és boldogok vagyunk, hogy 86-an megtiszteltétek figyelmetekkel ezt az alkalmat!

2020. június 27-28.: Ezen a hétvégén a Greenpeace Magyarország által megrendezésre került a már szokásos, évente tartott Klímatábor. Idén meghívást kaptunk, hogy a vegánok által követett életmód környezetvédelmi szempontjairól beszélgessünk az érdeklődőkkel. Az előadás és az utána következő kötetlen beszélgetés rengeteg mély gondolatot indított el a résztvevőkben és bennünk is – a másfél órás hivatalos program után még 60 percet beszélgettünk az összegyűlt fiatalokkal.

A legnagyobb és jelenleg legaktívabb szervezetek is képviseltették magukat a táborban, mint például az Fridays For Future Magyarország, vagy az Extinction Rebellion Magyarország.

2020. augusztus 4.: Máté Boróka es Bergovecz László beszélgetett a Civil Rádió.NET-ban Lénárt Gittával, a MAVEG munkájáról és a magyarországi vegán mozgalomról. Hallgassatok bele, még a zene is jó! Az interjút az alábbi linken tudjátok meghallgatni: https://drive.google.com/file/d/1wj7ay5MlY4HIAsT9UfJFnav2qo9d7INo/view?fbclid=IwAR3d72Et_7kyTCaDgJcLQrJe_-bSPDqkARCJcBmuOOCokFs9KvzU7qxkayU

2020. október 2.: A Brain Bar lehetőséget biztosított egy érdekes vitára a veganizmusról. Az asztal egyik felén a MAVEG elnöke, Bergovecz László, a másikon a sertésmogulként definiált Moldován András.

Érdemes végignézni, már csak azért is, hogy hogyan változik a közönség véleménye, ahogy az érvek és a stílusok egymásnak feszülnek.

2020. október 3-4.: Hosszú idő után, a Vegan Garden meghívására, múlt hétvégén ismét alkalmunk volt felállítani az infóasztalunkat, aminek nagyon örültünk.

Köszönjük a szuper beszélgetéseket minden kedves látogatónak! Reméljük, hogy hamarosan újra látunk benneteket!

2020. december 5. A Vászonzsákoslány meghívottja Bergovecz László, a MAVEG elnöke volt.

A videó itt tekinthető meg

2021

2021. A koronavírus alatti időszakban heti rendszerességgel online előadásokkal jelentkeztünk.

Vendégeink voltak eddig: Dr. Iller Barbara (vegán orvos), Váli Tamás (vegán testépítő), Varga Balázs (táplálkozási szakértő), Vegán Aktivisták Magyarország, Kásás Tamás (olimpiai bajnok), Máté Boróka és Gergely Viktória (vegán pszichológusok), Évi (a Vászonzsákoslány), Nyitray Dániel (Greenpeace), Kertész Róbert (vegán Ironman), Rigó Viktória (Edd magad szabaddá), Kristóf Veronika (Sea Shepherd), Dr Michael Klaper (amerikai vegán orvos, táplálkozásszakértő).

2020. január 22: A Tilos Rádió meghívottjai voltunk.

Az adás itt hallgatható

2021. március 31. Délelőtt 9 és 11 óra között a Kossuth Rádió Napközben c. műsorában hallhattatok egy összeállítást “növényi tej kontra tehéntej” témában, amelyben röviden a MAVEG oldaláról is megszólalunk. Dietetikusunk, Huszár Zsuzsanna mondta el véleményét a tejfogyasztás hatásairól.

2021. május 3. Az Ozone TV Észak-Dél című műsorában egy vegán-nem vegán vitát követhettek végig, amelynek egyik meghívottja Bergovecz László, a MAVEG elnöke volt.

A teljes adás itt tekinthető meg

2021. május 16. Vegan Sunday Market
Nehéz egy maszkos képpel átadni az érzést, de nagyon örültünk neki, hogy vasárnap újra találkozhattunk sok baráttal, támogatóval, és élőben is beszélgethettünk a MAVEG munkájáról az érdeklődőkkel!

2021. június 1. Vendégek voltunk a Hegyvidék TV Ökopakk c. műsorában.

“Tudták, hogy #Magyarországon évente 200 millió szárazföldi #állatot ölnek meg a húsiparban és ez teljesen szükségtelen? Vagy azt, hogy azzal ha kevesebb húst eszünk nemcsak az állatokat de a #Földet is védjük? Mit lehet még tenni ezen túl –elsősorban az #állatvédelemért – és miről szól pontosan a #Vegán #életmód? Erről beszélgetünk mai adásunkban vendégemmel, #Bergovecz #Lászlóval a #Magyar #Vegán #Egyesület elnökével.”

A műsort itt tudjátok megtekinteni

2021 június 5.

Nagyon szép számmal gyűltünk össze a margitszigeti Vegán Pikniken, ahol a Környezetvédelmi világnap alkalmából aki tehette, zöld pólóban állt be a nagy közös fotónkra!

Köszönjük szépen a szervezést a Vegán Állatvédelem Egyesületnek, és hogy együtt vehettünk részt rajta a Vegán Aktivisták, Magyarország / Vegan Activists Hungary -val is!

Köszönjük hogy jöttetek, lesz még ilyen!