MIT JELENT AZ, HOGY VEGÁN?

A vegán életmódot azok az emberek választják, akik a lehető legkevésbé szeretnének ártani az állatoknak – ennek megfelelően akkora mértékben igyekeznek csökkenteni a többi faj használatát és kihasználását, amennyire az ésszerű, és a mindennapi életben lehetséges.

Jelenlegi társadalmunkban legtöbbünk számára a korábbiakhoz képest példátlan mértékben vált elérhetővé gyakorlatilag bármilyen fogyasztási cikk – legyen szó mindennapi használati tárgyakról, szolgáltatásokról, vagy magáról az élelmiszerről is. 

Sokunkban felmerül az etikai dilemma annak kapcsán, hogy ennek a korábban elképzelhetetlen mennyiségű választási lehetőségnek vajon mi az ára mások életére nézve – és ha szembesülünk azzal, hogy ez az ár olyannyira magas, hogy elszenvedőinek súlyos károkat okoz, elkezdjük mélyebben átgondolni tetteinket és szokásainkat.

Ebből kiindulva, részben a napjainkban egyre gyorsabban terjedő információk hatására, sokan ébredtek rá a különböző állatipari gyakorlatok valóságára, és kezdtek el gondolkodni azon, hogy vajon  tiszteletben kell-e tartanunk más fajok életét, illetve megilletik-e őket olyan alapvető jogok, mint a bántalmazás-mentes, és a szabad élethez, illetve az önrendelkezéshez való jog.

A vegánok szerint ez a válasz IGEN.

Azonban az az eszme, amely az állatok használatának és megölésének kerülésére törekszik, nem újkeletű elgondolás, és nem a modern tömegtermelés korszakának hozadéka. Mióta írott nyoma van az emberi civilizációnak, gyakran maradtak fent olvasmányok arról, hogy vezető vallási személyiségek, tudósok, költők, valamint iránymutató gondolkodók életében – a nemzetközi és a hazai színtéren egyaránt – jelentőségteljessé válik a növényi táplálkozás, mint egyfajta tiszta, ártásmentes étkezési mód gyakorlása.

A vegán szemlélet azonban nem kizárólag az étkezésben – azaz minden állati eredetű élelmiszer fogyasztásának elkerülésében – nyilvánul meg, hanem minden olyan termék, szolgáltatás és tevékenység visszautasításában is, amely állatok használatával jár. 

Ilyen, például az öltözködésben a tollkabát viselésének elutasítása, szórakozás terén a vadállatokat felvonultató cirkuszi előadás bojkottálása, a tisztálkodásban az állati származékokat tartalmazó kozmetikai szerek kerülése, vagy dohányzás során az állatkísérletekkel vizsgált cigaretták helyett az alternatív termékek választása.

Az állatjogi szempontok mellett szintén a veganizmus helyességét igazoló érvként hozhatjuk fel annak előnyös környezetvédelmi, illetve az egyén egészségére gyakorolt jótékony hatásait, amelyeket számos tudományos bizonyíték támaszt alá.

 

Sokakban felmerül, hogy vajon nem jár-e túl sok lemondással a vegán életmód? 

Nos, úgy véljük, a vegánok túlnyomó része egyöntetűen nemmel válaszolna erre a kérdésre – egyrészt, mert manapság szerencsére számtalan vonzó alternatíva lelhető fel a piacon az állati termékek helyettesítésére, másrészt, mert sokunknak tisztább és kielégítőbb érzést nyújt az életet és a tudatosságot választani mindennapi döntéseink során, mint mások szenvedéséhez hozzájárulni – mindezért a feltételezett “lemondás” nagyon csekély árnak tűnik. 

Ha szeretnél alaposabban tájékozódni az állatok jogairól és a veganizmus filozófiájáról, ajánljuk figyelmedbe Peter Singer – Az állatok felszabadítása c. könyvét, amely az Oriold és Társai Könyvkiadónak és önkénteseink fordító munkájának köszönhetően már magyarul is elérhető. Kapható többek között a Libri és a Bookline könyváruházakban, valamint tőlünk is megveheted személyes kitelepüléseink alkalmával!

Ha vegán szeretnél lenni, de nem tudod, hogyan kezdj neki, rengeteg internetes segítség áll rendelkezésedre az informálódáshoz! 

Mi is ajánlunk párat: