Vegánként egyértelmű számunkra, hogy nem fogyasztunk állati eredetű élelmiszereket. 

De mi a helyzet a bőrünkön viselt ruhákkal és kiegészítőkkel?

Sajnos az állatok felhasználásával készült öltözködési alapanyagok elkészítése ugyanúgy hozzájárul szenvedésükhöz és halálukhoz, mint a húsipari termékek – sőt, ezek az iparágak gyakran kéz a kézben járnak. Tévhit például, hogy a húsipar melléktermékeként a bőr egy már amúgy is elhullott állat testéről kerül hozzánk, ezért annak megvásárlása semmilyen hatással nincsen a kínálatra. Valójában a bőrtermékek vásárlásával a húsipar működését tesszük gazdaságosabbá, és jelentős mértékben gazdagítjuk annak érdekeltjeit.

Manapság egyre kevésbé divatos a szőrmehordás, amelynek állatkínzó módszereit a nem vegánok is nagy számban ellenzik. Számos neves divatház jelentette be továbbá eddig is, hogy ezentúl nem használ bőrt és egyéb állati anyagokat kreációi megalkotásakor. 

Bővebb információt a szőrmeiparról a Magyar Szőrmeellenes Liga weboldalán találsz.

MILYEN ANYAGOKAT KERÜLJÜNK, HA RUHÁT VAGY KIEGÉSZÍTŐT VÁSÁROLUNK?

Bőr
Szőrme
Selyem
Gyapjú
Kasmir
Toll
Csontok
Kagylóhéjak

A szintetikus, sajnos gyakran nem környezetbarát műbőr, valamint egyéb ruha-és cipőanyagok mellett egyre nagyobb teret nyernek a “gombabőrből” készülő divatipari termékek, amelyek nem csak, hogy tartósak, de sokkal kisebb ökológiai lábnyomot taposnak, mint a valódi bőr, vagy kőolajszármazék alapú társaik. Ezek a gombából készült termékek egyelőre főleg külföldről rendelhetők, és reményeink szerint egyre elterjedtebbé válnak a magyar piacon is.