Ha úgy érzed, hogy Neked, vagy családodnak nehézségekkel, esetleg diszkriminációval kell megbirkóznia vegán életmódotok miatt – akár közoktatási, akár munkahelyi, vagy más környezetben – biztatunk, hogy vedd fel velünk a kapcsolatot, és jogász tanácsadóink segítségével megpróbálunk könnyíteni a problémán.

Itt tudsz kapcsolatba lépni velünk

Ha kifejezetten közétkeztetéssel összefüggő problémát szeretnél velünk megosztani

KÖZÉTKEZTETÉS

Egyre több család fordul hozzánk azzal, hogy gyermekük számára a közétkeztetést, mint szolgáltatást nem szeretnék igénybe venni, és az ételt inkább otthonról kívánják bevinni, ezzel biztosítva gyermekük egészséges és a család erkölcsi világnézete szerinti nevelkedésének folyamatosságát.

Erre a jogszabályok alapján van lehetőség.

A Közétkeztetési Munkacsoport ügyvéd jóváhagyásával összeállított egy levelet, amelynek nyomtatás utáni kitöltésével, és az oktatási intézménybe való beadásával kérhető ez a lehetőség.

Köszönjük Jakus Orsolya édesanyának, és férjének, Jankovich Tibornak, mint ötletadóknak!

Kérjük, aki használja a levelet, és sikerrel jár vagy esetleg mégsem, ossza meg velünk tapasztalatait a kozetkeztetes@maveg.hu e-mailcímen, hogy tudjunk segíteni, vagy örülni, és a naprakész információk birtokában még többeknek megoldást kínálni!

Fontos! Az otthonról biztosított étkezések esetén a felelősség minden esetben a szülőé. Ha szükséged van szakmai segítségre a gyermek teljes értékű étrendjének összeállításához, keress minket, tudunk ebben jártas dietetikust ajánlani.

ISKOLAI OUTREACH

Úgy gondolod, hogy jelenlegi, vagy régi iskolád nyitottan áll az állatjogok témájához, és szívesen adnának nekünk lehetőséget egy veganizmusról szóló előadás megtartására? 

Korosztályra szabott, interaktív és érzékenyítő prezentációink nem sokkolják a közönséget az állatipar véres oldalával, ehelyett beszélgetést kezdeményeznek, és empátiát ébresztenek a gyerekekben, fiatalokban. 

Ha van ötleted, hogy melyik intézménybe mehetnénk előadni, keress minket bizalommal az info@maveg.hu-n!

ÉTTERMI KÁRTYÁK

Veled is előfordult már, hogy egy étteremben csak rizst, törtkrumplit és csalamádét tudtál volna enni? Vagy éppen kellemes meglepetésben volt részed, mert a pincérek készséggel és hozzáértő módon tudtak tájékoztatni arról, hogy a kínálatból mely ételek felelnek meg a vegán életmódnak?

Van egy álmunk, ami az állatok teljes felszabadulása, de odáig még olyan kisebb lépések vezetnek, mint hogy minden magyar étteremben legyen vegán opció!

Szeretnéd, ha egyszerűen, diszkréten és segítő módon tudnád kifejezni az elismerésed, vagy éppen a csalódottságodat? Ez motivált minket, amikor más szervezetek mintájára az Outreach csapatunk elkészítette az alábbi kártyákat!

Kétféle van:

– “Itt ettem volna, ha…”: Azoknak az éttermeknek, amelyek csak a mindenevő barátaidat tudták jóllakatni, míg Te éhen maradtál;

– “Itt ettem, mert volt…”: Ez pedig azoknak, akik tudtak vegán opcióval szolgálni, és te ezt megköszönnéd, valamint kedvesen bátorítanád őket, hogy bővítsék a kínálatot, vagy próbáljanak ki több vegán receptet is.

Nyomtasd ki, vágd össze, tartsd magadnál, és hagyj ott belőle az asztalon távozáskor!

A helyszín viszonyainak megfelelően próbáljuk a kártyát úgy elhelyezni, hogy az minél kisebb eséllyel landoljon a kukában, vagy maradjon észrevétlen. Például:

  • elegánsabb étteremben, készpénzes fizetésnél érdemes a pincér által adott tárcába rakni a pénz mellé,
  • távozás előtt kedvesen fel lehet rá hívni a figyelmet, hogy hagynál üzenetet a szakácsnak, így a pincér valószínűleg nem dobja ki,
  • gyorsétteremben érdemes a hulladék eltakarítása után elhelyezni az asztalon, így nem keveredik a szemét közé.

GYakorlati tanácsok

A letölthető PDF A4-es nyomtatáshoz optimalizált. Készítsd el saját kátyáidat az alábbi útmutatás szerint, vagy gyere el a MAVEG valamelyik rendezvényére, ahol – amíg a készlet tart – kaphatsz tőlünk már kész példányokat.

  1. Nyomtasd egy vagy több példányban A4-es színes nyomtatóval a PDF 1. és/vagy 3. oldalát.
  2. Helyezd vissza fordítva az így kapott nyomatokat, és nyomtasd a hátoldalára a PDF 2. és/vagy 4. oldalát.
  3. Vágd össze ollóval vagy vonalzó mellett sniccerrel a kártyákat.
  4. Tegyél belőle a pénztárcádba és adj a barátaidnak is!

Tipp: A jobb minőség érdekében érdemes a standard 80 g/m2 papír helyett mondjuk 120 g/m2 vagy erősebb papírra nyomtatni. Ugyanakkor mindig ellenőrizd a nyomtatód milyen papírt képes kezelni, mert a keményebb papírokkal az egyszerűbb készülékeknek meggyűlhet a baja.

Ha bizonytalan vagy, vagy nincs nyomtatód, számos helyen találsz fénymásoló szalonokat, ahol kisebb összegért elkészítik neked a nyomatokat, és a jobb helyeken még aprítógép is van, így a házi vagdosást is elkerülheted és a kártyáid tuti profin fognak kinézni!

Amennyiben pedig más formátumban szeretnéd nyomtatni, vagy névjegykártyaként megrendelni, az alábbi fájlokból indulj ki, melyek a kétféle kártyát egy-egy példányban tartalmazzák.